S povezovanjem električnega in plinovodnega omrežja lahko shranjujemo energijo

Energija je redka in dragocena dobrina, ki jo v dobro planeta želimo v večji meri proizvajati iz obnovljivih virov kot je veter, sonce, voda in biomasa. Slovenija in evropske države nameravajo v naslednjih letih nadaljevati razvoj in bistveno povečati delež obnovljivih virov energije in omogočiti uspešen prehod energetske tranzicije.

Težava nekaterih obnovljivih virov energije je odvisnost in vpliv od vremena pri proizvodnji energije. Kadar je primanjkljaj energije (suša, oblačnost, brezvetrje) jo učinkovito nadomeščamo z drugimi viri, kadar pa gre za viške energije pa ti ostanejo neizkoriščeni. To dejstvo nakazuje na izzive shranjevanja viškov energije v prihodnosti in hkrati ponuja rešitev, ki jo poznamo že danes - pretvorba elektrike v plin, ki ga je možno sezonsko shranjevati.

Elektriko pretvorimo v plin s pomočjo elektrolize. V postopku elektrolize presežek elektrike potuje skozi vodo, električni tok pa molekule vode razbije na kisik in vodik. Vodik, ki nastane pri tem, lahko dovajamo neposredno v plinovodno omrežje, kjer se do določenega deleža lahko primeša zemeljskemu plinu. Ta postopek pretvorbe elektrike v plin imenujemo »elektrika v plin«.

S spajanjem vodika z ogljikovim dioksidom pa lahko proizvedemo sintetični metan, temu procesu pravimo »metanacija«. Sintetični metan je po sestavi enak zemeljskemu plinu in ga lahko popolnoma nadomesti, saj je glavna sestavina obeh plinov metan. Nastali plin lahko dovajamo v plinovodno omrežje, kjer ni treba izvesti nobene spremembe.

Pretvorba elektrike v plin je tehnologija, ki bo povezala elektroenergetsko in plinovodno omrežje, omogočila shranjevanje ter uspešno energetsko tranzicijo.

Za še več informacij si oglejte kratek video z zanimivimi infografikami in enostavnimi razlagami.
 

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.