Rešitve za razpršitev dobavnih poti s terminali za utekočinjeni zemeljski plin (UZP)

Sedanja kriza opozarja na ključen pomen zanesljivega in odpornega energetskega sistema za zaščito državljanov in gospodarstev EU. Razpršitev dobavnih poti in virov je bistvenega pomena: tu nastopijo terminali za UZP. Glede na nov obsežen Zemljevid UZP združenja GIE in zbirko podatkov bi Evropa prek terminalov lahko uvažala 3.000 TWh energije v utekočinjeni obliki.

Evropsko združenje operaterjev plinske infrastrukture (GIE) je objavilo nov zemljevid za leto 2022 in zbirko podatkov o velikih terminalih za UZP. Ta orodja za transparentnost, ki so priznana v energetskem sektorju, z ažurnimi podatki ponujajo dober pregled nad aktualnim stanjem na tem področju. Kot izpostavlja izdaja za leto 2022, bi prek terminalov za UZP lahko uvozili za več kot 3.000 TWh energije letno.

Terminali za UZP: odprta vrata za uvoz ogromnih količin nizkoogljične in obnovljive energije
Utekočinjeni zemeljski plin in pripadajoča infrastruktura sta ključnega pomena za povečanje zanesljivosti energetske oskrbe v Evropi, hkrati pa odpirata rešitve za razpršitev virov in dobavnih poti. Evropski uniji takšna infrastruktura omogoča dostop do virov plina na globalni ravni in ji s tem manjša odvisnost od omejenega števila dobaviteljev. Infrastruktura za UZP, po kateri se danes distribuira zemeljski plin, je skorajda brez dodatnih investicij sprejemljiva tudi za plin BioLNG.

Terminali za UZP v državah skupine EU-27

  • 21 delujočih velikih terminalov na kopnem in na morju
  • Sedanja uvozna zmogljivost znaša približno 1.920 TWh/leto
  • V izgradnji so dodatne zmogljivosti za 200 TWh/leto
  • Do leta 2030 naj bi zmogljivosti razširili še za 1.200 TWh/leto

Uvozna zmogljivost v državah skupine EU-27

  • 16 velikih terminalov na kopnem pokriva večino uvoznih zmogljivosti (približno 1.700 TWh/leto), medtem ko 5 plavajočih enot za shranjevanje in ponovno uplinjanje (FSRU) skupaj z drugimi vrstami terminalov na morju zagotavlja preostalih približno 220 TWh/leto

Odporen sistem oskrbe z energijo s terminali za UZP:
»Terminali za UZP imajo ključno vlogo pri krepitvi varnosti oskrbe s plinom v Evropi: ponujajo dostop do svetovnega trga s plinom in odpirajo možnosti za široko razpršitev virov in dobavnih poti. Do leta 2030 lahko zagotovijo letni uvoz energije več kot 3.000 TWh na leto, kar bi zadostilo ocenjenemu povpraševanju po uvozu plina v EU. Da bi bile te količine na voljo vsem državam članicam, bodo operaterji plinske infrastrukture izboljšali povezanost trga, uporabo skladišč, interoperabilnost omrežja in prilagodljivost poti.« Arno Büx, predsednik GLE

Orodje za spremljanje zanesljivosti oskrbe Evrope:

Orodja GIE za transparentnost prinašajo izboljšano vizijo, ki je ključnega pomena za spremljanje razvoja energetskega trga. Ta orodja pomagajo odločevalcem in analitikom z ažurnimi podatki o stanju na terenu. GIE AGSI+ in ALSI platformi za transparentnost sta se izkazala kot zanesljiva in priznana vira informacij, ki ponujata dnevno poročanje operaterjev skladišč in obratov za utekočinjeni zemeljski plin. Dober primer je povečan spletni promet na GIE platformah za transparentnost, ki se je v zadnjih 180 dneh povečal za 297 %.

Vir: Gas Infrastructure Europe

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.