Platforma CEGH GreenGas za trgovanje z biometaon in vodikom

Srednjeevropsko plinsko vozlišče (CEGH) je v Avstriji zagnalo platformo CEGH GreenGas za trgovanje z zelenimi plini, kot sta biometan in vodik. Predvidena je postopna širitev v Srednjo in Vzhodno Evropo. Platforma bo sprva omogočala trgovanje z bioplinom. Takoj ko bo na trgu na voljo zeleni vodik, bo tudi ta vključen v platformo CEGH GreenGas.

Zeleni plini, kot sta biometan in zeleni vodik, bodo pomembno prispevali k razogljičenju energetskega sistema. Zeleni plini omogočajo, da se obstoječa plinska infrastruktura lahko uporablja za trajnostno oskrbo z energijo. V omrežje zemeljskega plina v Avstriji se trenutno dovaja približno 0,1 TWh biometana – predelanega bioplina. Do leta 2030 bo količina zelenih plinov predvidoma dosegla 5 TWh. Da bi zeleni plini učinkovito prispevali k razogljičenju, pa je treba v Avstriji vzpostaviti delujoč trg.

Platforma CEGH GreenGas bo prva platforma, ki bo s sprostitvijo trgovanja z zelenimi plini prispevala k razogljičenju trga s plinom in bo delovala kot stičišče ponudbe in povpraševanja za biometan, pozneje pa tudi za zeleni vodik (ko bo ta na voljo na trgu).

Platforma omogoča nakup ali prodajo jamstev o izvoru biometana ter biometana z jamstvi o izvoru ali brez njih. Poleg oglasne deske bodo na platformi potekale tudi dražbe. To pomeni, da bodo dobavitelji in kupci prvič lahko delovali na skupnem trgu, kar bo močno poenostavilo sklepanje in obdelavo trgovskih poslov.

Platforma CEGH GreenGas se bo postopoma razširila na trgovanje z zelenimi plini v drugih srednje- in vzhodnoevropskih državah, kar bo omogočilo razvoj mednarodnega in čezmejnega trgovanja.

Za dosego evropskih podnebnih ciljev bo treba dolgoročno vzpostaviti likvidno evropsko borzo zelenih plinov. CEGH podpira svojega partnerja EEX – največjo evropsko energetsko borzo – pri viziji likvidnega borznega trgovanja z zelenimi plini in jamstvi o izvoru na borzi EEX.

Platforma CEGH GreenGas je vzpostavljena v dveh jezikih (nemščina in angleščina) in je brezplačna. Dostopna je na povezavi: www.cegh.at/greengas/.

O CEGH

Srednjeevropsko plinsko vozlišče CEGH (Central European Gas Hub AG) na Dunaju v Avstriji je vodilno vozlišče za trgovanje s plinom v Srednji in Vzhodni Evropi. CEGH kot operater virtualne točke odpira mednarodnim trgovcem s plinom vrata za trgovanje na vstopnem/izstopnem območju avstrijskega trga. V letu 2020 je plinsko vozlišče CEGH ustvarilo skupni obseg trgovanja z zemeljskim plinom v višini 827 TWh na trgu VTP in 165 TWh na borzi plina. Zahvaljujoč izjemnemu razvoju je CEGH vodilno plinsko vozlišče v Srednji in Vzhodni Evropi.

Vir: CEGH

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.