Okoljske prednosti

Zemeljski plin je nizkoogljično gorivo. Pri uporabi zemeljskega plina nastaja zanemarljiva količina prašnih delcev ter bistveno manj emisij (CO, NOx, ...) kot pri kurilnem olju, bencinskem in dizelskem gorivu, naftnem plinu in biomasi. Poleg tega imajo tehnologije na zemeljski plin nadpovprečne izkoristke.

Z uporabo zemeljskega plina za ogrevanje ali kot pogonskega goriva ne onesnažujemo okolja z mikro prašnimi delci (PM10 in PM2,5), ki povzročajo bolezni srca in dihal. Več o nevarnosti prašnih delcev si preberite v članku: Onesnaženost zraka povečuje tveganje za pljučne bolezni.

Zamenjava premoga in nafte z zemeljskim plinom pri proizvodnji električne energije in v prometu je najhitrejši in najcenejši način, da zagotovimo doseganje ciljev zmanjšanja izpustov CO2. Osebna vozila s pogonom na CNG dosegajo najvišje okoljske ocene na mednarodnem ekotestu, ki ga opravlja nemško avtomobilsko združenje Adac. Med 27 vozili, ki so na zadnjem testu leta 2014 prejela najvišjo okoljsko oceno, je kar enajst vozil s pogonom na CNG. Več o tem si preberite v članku: Škoda octavia s pogonom na CNG je trenutno najbolj ekološko vozilo po Adacovem ekotestu.

V 50 letih ladijskega transportiranja utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) je bilo opravljenih več kot 90 tisoč prevozov, v tem času se ni zgodila niti ena večja nesreča, ki bi onesnažila naravo ter ogrozila zdravje ljudi in živali.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.