Sprejem odločitve o spodbujanju rabe utekočinjenega zemeljskega plina

Nemški bundestag je sprejel predlog zakona o spodbujanju rabe utekočinjenega zemeljskega plina (20/1742), ki so ga vložile stranke SPD, Bündnis 90/Die Grünen (Zveza 90/Zeleni) in FDP. Predlog zakona je bil sprejet z glasovi koalicijskih strank in CDU/CSU, medtem ko sta se stranki AfD in Die Linke (Levica) vzdržali. Odločitev je temeljila na priporočilu, ki ga je pripravil nemški Odbor za varstvo podnebja in energijo (20/1889).

Cilj predloga zakona koalicijskih strank je zmanjšati odvisnost Nemčije od ruskih energentov, predvsem plina. Kot je zapisano v utemeljitvi, se je z rusko agresijo na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja 2022, energetska in varnostna ocena odvisnosti od oskrbe s plinom bistveno in nepričakovano spremenila. Takojšnja in hitra vzpostavitev neodvisne nacionalne oskrbe s plinom je nujna, saj je plin težko nadomestiti z drugimi energenti.

Ena od kratkoročnih možnosti Nemčije za zagotovitev dodatnih količin plina je kupovanje utekočinjenega zemeljskega plina (UZP) na svetovnem trgu. Nemčija mora za pretovor, ponovno uplinjanje in nadaljnji prenos UZP nemudoma zgraditi ustrezno infrastrukturo za uvoz UZP. V ta namen predlog zakona predvideva, da se organom, pristojnim za izdajo dovoljenj, začasno in pod jasnimi pogoji omogoči opustitev nekaterih postopkovnih zahtev, zlasti kar zadeva presojo vplivov na okolje.

Soglasja, izdana za terminale za UZP, bi v skladu z nemškimi podnebnimi cilji veljala najpozneje do 31. decembra 2043. Po tem datumu pa bi bilo delovanje terminalov dovoljeno za uvoz podnebno nevtralnega vodika in njegovih derivatov.

Vir: Bundenstag

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.