Nove evropske plinske tehnologije: spremljanje kakovosti različnih plinov

V hitro spreminjajočem se svetu, ki se sooča z izzivi digitalnega in okoljskega prehoda, so za ohranitev Evrope kot vodilne podnebne regije, inovacije ključnega pomena. Evropska plinovodna omrežja so že v fazi preobrazbe, saj se vanje dodaja čedalje več obnovljivih plinov. Slednje je razlog, da je podjetje SmartSim razvilo digitalne rešitve za spremljanje kakovosti plina pri primešavanju obnovljivih in nizkoogljičnih plinov v plinovodna omrežja. Več o tem pojasnjuje dr. Stefan Rickelt iz podjetja SmartSim, ki je novo tehnologijo razvilo.

Obnovljivi in nizkoogljični plini se že primešavajo v plinovodna omrežja, pri tem pa operaterjem sistemov pomagajo digitalne rešitve za spremljanje kakovosti plina. Ti sistemi omogočajo spremljanje energijske vrednosti plina in zagotavljanje ustrezne kalorične vrednosti za odjemalce plina.

Metodo spremljanja kakovosti plina, ki jo je razvilo podjetje SmartSim, uporablja že 20 operaterjev sistema na Danskem, v Nemčiji in na Švedskem. Druge države EU pa se pri uporabi plinov različnih kakovosti soočajo z regulativnimi ovirami. Zato je ključnega pomena, da prihodnja zakonodaja zagotovi regulativni okvir EU, ki bo omogočal primešavanje plinov različnih kakovosti v plinovodna omrežja, kar bi lahko dosegli v okviru Svežnja za razogljičenje plina.

Z napredkom, ki ga bomo dosegli pri razogljičenju plinovodnih omrežij, bo vse več povpraševanja po tovrstnih digitalnih rešitvah. Vzpostavitev ustreznega pravega okvira EU bi omogočila rast evropskih podjetji, ki delujejo na področju razogljičenja plinovodnih omrežij, Evropa pa bi ohranila svojo vodilno vlogo na področju tehnologij za razogljičenje.

Vir: Eurogas

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.