Britanski operaterji distribucijskih sistemov napovedujejo, da bo britansko plinovodno omrežje leta 2023 pripravljeno za distribucijo vodika po vsej državi

Britansko plinovodno omrežje bo s prihodnjim letom nared za dodajanje vodika zemeljskemu plinu po vsej državi. Po najnovejših načrtih, ki so jih objavili operaterji distribucijskih sistemov, bo domača proizvodnja vodika povečala zanesljivost oskrbe gospodinjstev z energijo.

Združenje energetskih omrežij (ENA) je objavilo Britanski načrt za distribucijo plina z dodajanjem vodika. Ta določa, kako bo vseh pet britanskih operaterjev distribucijskih sistemov izpolnilo vladni cilj – do leta 2023 zagotoviti dobavo plina z 20-odstotnim deležem vodika gospodinjstvom in podjetjem po vsej državi, s čimer bi nadomestili petino trenutno porabljene količine zemeljskega plina. Z dodanim vodikom bodo britanske plinske elektrarne lahko proizvajale čistejšo električno energijo.

Poleg tega operaterji distribucijskih sistemov pozivajo vlado, naj podvoji načrte za proizvodnjo vodika do leta 2030 s 5 GWh na 10 GWh, saj bi večja domača proizvodnja vodika zmanjšala vpliv, ki ga imajo nihanja na mednarodnem trgu z zemeljskim plinom na britanska gospodinjstva in industrijo.

Kot navaja Združenje energetskih omrežij (ENA), bi z dodajanjem 20 odstotkov vodika v plinovodno omrežje – brez kakršnih koli prilagoditev plinskih kuhalnih plošč in ogrevalnih sistemov – zmanjšali izpuste ogljika za ekvivalent izpustov, ki jih letno povzroči 2,5 milijona avtomobilov.

Kaj določa Britanski načrt za distribucijo zemeljskega plina z dodajanjem vodika:

  • Določena je nova časovnica »Cilj za leto 2023«, ki ji bo sledilo vseh pet britanskih operaterjev distribucijskih sistemov. Gospodinjstvom bo lahko na voljo vodik, s katerim bi od zime 2023/2024 nadomestili do 20 odstotkov sedanje porabe zemeljskega plina.
  • Za uresničitev potrebnih sprememb v energetski infrastrukturi, ki bodo omogočile dodajanje vodika od leta 2023 naprej, bi moral Oddelek za poslovno, energetsko in industrijsko strategijo izbrati eno od dveh možnosti: strateški pristop ali pristop po načelu prostega trga.
  • Pravne spremembe, ki jih morajo izvesti vlada in regulativni organi pri petih ključnih »stebrih trga«, na podlagi katerih bodo operaterji distribucijskih sistemov lahko leta 2023 začeli dodajati vodik v plinovodno omrežje.

Načrt temelji na napredku, ki so ga operaterji distribucijskih sistemov dosegli s projektom projekta HyDeploy. Z njim so dokazali, da je dodajanje vodika zemeljskemu plin izvedljivo in varno. V okviru tega projekta so poleti 2021 začeli dodajati vodik v javno plinovodno omrežje v Winlatonu (Gateshead).

David Smith, izvršni direktor Združenja energetskih omrežij (ENA), je povedal:

»Ne glede na to, ali govorimo o ogrevanju naših domov, napajanju naših podjetij ali proizvodnji čistejše električne energije, bomo z vodikom povečali našo energetsko varnost, obenem pa zmanjšali izpuste ogljika. Britanski sistemski operaterji distribucijskega omrežja so pripravljeni, da to uresničijo.«

»Ta načrt določa spremembe, s katerimi bomo zagotovili čistejšo in varnejšo oskrbo z energijo za vse. Pri tem je ključen tudi prispevek vlade, ki bi morala povečati načrte za domačo proizvodnjo vodika v tem desetletju. Čim prej bo to storila, toliko hitreje bodo sistemski operaterji distribucijskega omrežja lahko uresničili cilje,« je dodal.

Vir: Energynetworks

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Če želite nastavitev spremeniti, kliknite tukaj.